Den sårbare mor

31.05.2018 kl. 19:00 Bygningen, Ved Anlæget 14B, Vejle
Køb billet

Billetsalget er slut

 

Lisbeth Zornig Andersen fortæller om det vanskelige ved at være en sårbar mor. Hun tager udgangspunkt i sin egen mor og de skader, hun gav videre, og i sit eget moderskab. Foredraget retter sig mod dig, der selv har har eller har haft vanskeligheder i dit moderskab, og til fagfolk, der møder sårbare kvinder, der er eller skal være mødre.

Lisbeth Zornig Andersen fortæller i dette foredrag om sit forhold til sin egen mor, der døde i februar 2018. Lisbeth brugte det sidste år af sin mors liv på at forsøge at forstå, hvilke udfordringer hun havde i sit moderskab, ligesom hun har prøvet at forstå de skader, hendes mor gav videre.

Lisbeths mor var sårbar i sit moderskab helt tilbage fra hun blev mor som 18-årig og til hun fik sit fjerde og sidste barn som 25-årig, nemlig Lisbeth. Alle børn blev anbragt uden for hjemmet. Forud gik årevis af omsorgssvigt, vold og seksuelle overgreb, samt en fundamental mangel på viden om, hvad børn har brug for. Hvad kunne hun - og hendes børn - have haft brug for af hjælp? Og hvordan italesætter vi risikoen for, at det sårbare moderskab går i arv til barnet. Til Lisbeth?

Lisbeth kommer i dette foredrag blandt andet ind på sine egne strategier som mor til fem børn efter en svær barndom med hendes egen mor. Hun deler oplevelser på rejsen fra at være den anorektiske, usikre og udviskede 20-årige mor, der ikke kunne få kroppen til at føde det første barn, til i dag, hvor hun snart bliver farmor. Hun kommer ind på, hvilken litteratur og hvilke metoder, hun brugte i kampen for at mestre moderskabet, ligesom hun præsenterer sine leveregler for det gode moderskab og opdragelsesmetoder – blandt andet med udgangspunkt i sin nye selvbiografiske bog ”Zornig – fra vred til voksen”.

I foredraget får du også et overblik over, hvad der findes af muligheder rundt om i landet til at styrke det sårbare moderskab, ligesom du bliver præsenteret for relevant viden på området. Blandt andet inddrager Lisbeth bogen ”De fordømte forældre”, som hun har skrevet sammen med Karen Gjesing, hvor anbragte børns forældre har ordet.

Du møder også livseksperter, der har oplevet at bøvle i moderskabet. 

Anne-Lise, der som tidligere anbragt barn og synshandicappet valgte at få sin søn anbragt i en række år, for derefter at kæmpe for at få ham hjem. Det lykkedes, men kampen er ikke slut. Anne-Lise skal genlære at være forælder på fuld tid med sit handicap. Heldigvis har hun oplevet god støtte fra sin kommune på sin rejse, hvilket hun fortæller om. 

Tina oplevede i sin barndom voldsom omsorgssvigt, som gav hende en del at kæmpe med, da hun selv fik sit første barn som 18-årig. Tina vil blandt andet tale om følelsen af at skulle bevise sit værd hvert et sekund af døgnet, manglen på netværk og støtte i moderskabet og uviljen mod at bede om hjælp. Tina er i dag uddannet jordemoder men arbejder med anbragte børn. Hun har to børn på 8 og 13 og vil dele sin oplevelse af at være mor på trods, at være sårbar mor, at være mor når man ikke selv har en mor. Tinas mor har selv haft en svær barndom, og blev mor i en alder af 17 år. 

Sted: Den 31. maj, Bygningen, Ved Anlægget 14B, Vejle, Store sal på 1. sal

Tid: Foredraget afholdes fra kl. 19 til 21 med en pause undervejs.

Det vil være muligt at købe forfriskninger i caféen. Der er muligt at købe udvalgte bøger under foredraget.