Den sårbare mor

24.05.2018 kl. 19:00 Valby Kulturhus, Valby
Køb billet

Billetsalget er slut

 

Lisbeth Zornig Andersen fortæller om det vanskelige ved at være en sårbar mor. Hun tager udgangspunkt i sin egen mor og de skader, hun gav videre, og i sit eget moderskab. Foredraget retter sig mod dig, der selv har har eller har haft vanskeligheder i dit moderskab, og til fagfolk, der møder sårbare kvinder, der er eller skal være mødre.

Lisbeths mor var sårbar i sit moderskab helt tilbage fra hun blev mor som 18-årig og til hun fik sit fjerde og sidste barn som 25-årig, nemlig Lisbeth. Alle børn blev anbragt uden for hjemmet. Forud gik årevis af omsorgssvigt, vold og seksuelle overgreb, samt en fundamental mangel på viden om, hvad børn har brug for. Hvad kunne hun - og hendes børn - have haft brug for af hjælp? Og hvordan italesætter vi risikoen for, at det sårbare moderskab går i arv til barnet. Til Lisbeth?

Lisbeth kommer i dette foredrag blandt andet ind på sine egne strategier som mor til fem børn efter en svær barndom med hendes egen mor. Hun deler oplevelser på rejsen fra at være den anorektiske, usikre og udviskede 20-årige mor, der ikke kunne få kroppen til at føde det første barn, til i dag, hvor hun snart bliver farmor. Hun kommer ind på, hvilken litteratur og hvilke metoder, hun brugte i kampen for at mestre moderskabet, ligesom hun præsenterer sine leveregler for det gode moderskab og opdragelsesmetoder – blandt andet med udgangspunkt i sin nye selvbiografiske bog ”Zornig – fra vred til voksen”.

I foredraget får du også et overblik over, hvad der findes af muligheder rundt om i landet til at styrke det sårbare moderskab, ligesom du bliver præsenteret for relevant viden på området. Blandt andet inddrager Lisbeth bogen ”De fordømte forældre”, som hun har skrevet sammen med Karen Gjesing, hvor anbragte børns forældre har ordet.

Du møder også en livsekspert, der har været udfordret på moderskabet. Anne på 50 år med tre børn, uddannet sygeplejerske og kostvejleder, er vokset op i en kernefamilie set udefra. Men går man tættere på oplevede Anne en mangel på anerkendelse og følelser, som trak dybe følelsesmæssige spor ind i voksenlivet. Anne har selv kæmpet for at skabe en kernefamilie i idyl med trivsel, hygge, nærvær og tryghed, men med moderskabet fulgte også en følelse af afmagt og utilstrækkelighed, af at selv være afviger og sårbar, som førte til anbringelser og andre foranstaltninger, som Anne fortæller mere om.

Sted: Den 24. maj, Valby Kulturhus, Valgårdsvej 4-8, 2500 Valby, Lokale: 5. sal 

Tid: Foredraget afholdes fra kl. 19 til 21 med en pause undervejs.

Det vil være muligt at købe forfriskninger i caféen. Der er muligt at købe udvalgte bøger under foredraget.