DKK 2.118,75

Børneårsmødet 2017

25.10.2017 kl. 09:00 Hotel Nyborg Strand, Nyborg
Køb billet

Billetsalget er slut

 

DKK 2.118,75

Børneårsmødet 2017 sætter fokus på brændende platforme for socialt udsatte børn i Danmark, fra angst til overgreb, fattigdom og radikalisering, men også særlige ressourcer. Som altid får du skarpe vinkler på både udfordringerne og løsningerne fra såvel livseksperter som fageksperter – eller praktisk viden om, hvad der virker, direkte fra virkeligheden.

Alle børn skal have det rart. Sådan bør det være. Men sådan er det ikke for mange børn. Lige nu mistrives hver tiende barn. De kæmper med en livssituation, som er alt andet end rar. På Børneårsmødet 2017 sætter vi fokus på en række af de udfordringer, som børn i dag bøvler med, og stiller skarpt på de gode løsninger: 

Børnefattigdom. Hvad gør skrappere kontanthjælpsregler ved børns trivsel og livsmuligheder? Regeringens egne tal viser, at antallet af børn ramt af fattigdom vil fordobles som følge af 225 timers reglen og kontanthjælpsloftet. Analysechef i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Jonas Schytz Juul, tager dig igennem udviklingen af børnefattigdommen i Danmark og de spor, det trækker ind i voksenlivet. Anne og hendes datter sætter kød og blod på pludselig at skulle reducere sine månedlige udgifter med mere end 3000 kr. på grund af kontanthjælpsloftet. Som svar på de politiske stramninger træder civilsamfundet til i form af blandt andet netværket Næstehjælperne, der hjælper med mad og meget andet – her hører du hvordan og hvorfor. BROEN Danmark gør det også ved at hjælpe økonomisk med fritidsinteresser. 

Overgreb på børn anno 2017. Karakteren af seksuelle overgreb ændrer sig i takt med den digitale udvikling. Derfor ser vi flere og flere af de såkaldte live streaming-overgreb, hvor krænkere kan bestille voldtægter af børn og instruere overgrebene direkte. Psykolog Kuno Sørensen fra Red Barnet fortæller, hvad vi skal være opmærksomme på i forhold til at spotte overgreb på nettet. Desuden præsenterer han sammen med Lisbeth Zornig Andersen en ny børnebog til det fem-seks-årige barn, der holder på hemmeligheder, der gør ondt i maven. En livsekspert, der selv har oplevet overgreb, perspektiverer, hvilken forskel sådan en bog kunne have gjort. 

Farlige børn. Vi kender alle til Kundby-sagen, hvor et barn truede med at sprænge to skoler i luften. Hvad skaber disse børn og hvordan kan vi forebygge, at børn kommer så langt ud? Kasper Fisker, radikaliseringsekspert og tidl. ledende kriminolog i PET, fortæller om baggrunde for radikalisering af unge. SSP konsulent Charlie Larsen, der har erfaring fra sikrede institutioner, hvor de farlige børn i dag bliver anbragt, og som selv har en baggrund som en udsat ung, giver et indblik i hverdagen og skæbnerne bag overskrifterne. 

Børn og angst. Et stigende antal børn og unge – anslået hver tiende – kæmper med angst. Psykiatrifonden kalder tendensen alarmerende. Angst lammer og begrænser. Professor MSO Barbara Hoff Esbjørn fra Institut for psykologi ved Københavns Universitet fortæller om angstens fremtoning og erfaringer med metoder til at håndtere eller bekæmpe angst, herunder metakognitiv terapi. En ung fortæller om at blive ramt af angst – og hvordan hun har tacklet den. 

”De brændte børn 2017”. Tredje sæson af tv-dokumentar serien De Brændte Børn løber over skærmen i efteråret på TV2. Det er en dokumentarserie, hvor voksne brændte børn søger svarene på, hvorfor det gik, som det gik, under deres opvækst, for at komme videre med livet. Du møder en af deltagerne – uden at sige for meget kan vi afsløre, at overskriften bliver ”Fra rod i Rødovre til leder i Røde Kors”. 

Særlige kompetencer. En svær opvækst kan give livsvarige ar – men også særlige kompetencer. Professor Hanne Warming, RUC, præsenterer ny forskning, der gør os klogere på at spotte ressourcerne i børn med en anderledes opvækst. Hun fortæller om metoder til og erfaringer med at realisere de særlige ressoucer i praksis, herunder at gøre det på en måde, så man samtidig tager hånd om den sårbarhed, der også kan være i de særlige ressourcer.

Lisbeth Zornig Andersen diskuterer som livsekspert i samtale med Hanne Warming, hvilke særlige kompetencer hun selv udviklede og hvordan hun brugte dem. 

Desuden bliver en værdig vinder af Hanna-prisen kåret; en ildsjæl, der sjældent gør så meget væsen af sig, men som altid og igennem mange år har vist, at han/hun er der – lige bag de børn, der har brug for omsorg og støtte. 

Der vil også være musik og sang – af en ung, der har levet sangenes vers. 

Du får som altid hurtige dyk ned i centrale problemstillinger, belyst både fra fageksperter og livseksperter. Her er hvad Morten Sodemann, overlæge på Odense Universitetshospital, skrev efter fagkonferencen ”Det sociale årsmøde 2017” i foråret: 

"Tusind tak for en mættet, intens og lærerig dag. Konceptet med kombinationen af fageksperter, livseksperter og dialog er perfekt til at beskrive komplekse emner uden at det bliver for teoretisk. Fokus på hvad der virker giver vist alle mod på at gå tilbage i arbejdshverdagen med ny energi og gode eksempler fra det sociale tapasbord." 

Så meld dig til, spænd hjelmen og kom med til en hæsblæsende dag, hvor både hoved og hjerte bliver fyldt. 

Konferencier på dagen er Lisbeth Zornig Andersen og Mikael Lindholm fra Huset Zornig. 

Tid: Den 25. oktober, 2017 – kl. 9:00 - 16:30 

Sted: Hotel Nyborg Strand, Østerøvej 2, 5800 Nyborg 

Hvis du har spørgsmål til konferencen, kontakt Mikael Lindholm, partner, Huset Zornig, 20409526. 


Det svære børneliv – de gode løsninger   

Program 

8:30 Kaffe og morgenbrød 

9:00  Velkomst og introduktion 

Hvad gør børnelivet svært i 2017 – og hvad kan vi gøre ved det? Selv om problemerne kan synes at stå i kø er der heldigvis også mange gode løsninger – hvis vi kender til dem og forstår at anvende dem. Introduktion til dagen af Lisbeth Zornig Andersen og Mikael Lindholm, Huset Zornig 

9:20 Børnefattigdom – hvad betyder det? 

Hvad gør skrappere kontanthjælpsregler ved børns trivsel og livsmuligheder? Regeringens egne tal viser, at antallet af børn ramt af fattigdom vil fordobles som følge af 225 timers reglen og kontanthjælpsloftet. Jonas Schytz Juul, analysechef hos AE, tager dig igennem udviklingen af børnefattigdommen i Danmark og de spor, det trækker ind i voksenlivet. 

9:50 Hvordan lever man som fattig? 

Hvad gør man, når nedskæringerne ikke blot er en nyhed i medierne, men rammer ind i en forvejen stram økonomi? Anne Erichsen og hendes datter Helena sætter ord på pludselig at skulle reducere sine månedlige udgifter med mere end 3000 kr. på grund af kontanthjælpsloftet. 

10:05 Næstehjælperne – svaret på nutidens børnefattigdom? 

I 2016 opstod frivillignetværket Næstehjælperne som en reaktion på og støtte til de mange reformramte borgere. Næstehjælperne samler mad, tøj og andet ind til dem, der ikke længere har råd til det – ikke mindst til de børn, der bliver ramt af fattigdom. Hvem er de og hvordan arbejder de? En af initiativtagerne fortæller. 

10:20 Hvordan får fattige børn råd til et fritidsliv?

En undersøgelse i Børnerådet dokumenterer, at det at gå til noget er den mest effektive vej til at skabe et mønsterbrud. Men man skal have råd til det. BROEN Danmark skaber en genvej til mønsterbrud for udsatte børn og til at inkludere dem i de lokale foreningsfællesskaber. Erik Haumann, sekretariatsleder for BROEN Danmark, fortæller hvordan.

10:35 Pause 

10:55 Overgreb på børn anno 2017 

Karakteren af seksuelle overgreb på børn ændrer sig i takt med den digitale udvikling. Derfor ser vi flere og flere af de såkaldte livestreaming-overgreb, hvor man kan bestille voldtægter af børn og instruere overgrebene direkte. Psykolog Kuno Sørensen fra Red Barnet fortæller, hvad vi skal være opmærksomme på i forhold til at spotte overgreb på nettet. 

11:20 Børnebog om gode og dårlige hemmeligheder 

Sammen med Kuno Sørensen fra Red Barnet og områdeleder Mette Guldager fra Vejen Kommune præsenterer Lisbeth Zornig Andersen en ny børnebog til de fire til syv-årige børn, der holder på hemmeligheder, der gør ondt i maven.   

Emilie Rasmussen, der selv har oplevet overgreb som barn og som holdt på dårlige hemmeligheder, perspektiverer hvilken forskel sådan en bog kunne have gjort.

12:00 Frokost 

13:00 Mini-koncert med Josefine Skjødt 

Josefine Skjødt synger om en barndom som gadebarn på kanten af livet. Lisbeth Zornig Andersen interviewer. 

13:15 Hanna-prisen 2017 

Hanna-prisen er stiftet af Huset Zornig og bliver hvert år tildelt en person, der gennem sit vedholdende og kærlige engagement er rollemodel og fyrtårn for udsatte mennesker. Prisen er opkaldt efter Hanna Andresen, leder af Gademix i Kolding, som utrætteligt siden 1999 har insisteret på, at hvert enkelt barn og ung er unikt og har krav på at få den omsorg, kærlighed, opmærksomhed, kontakt, opdragelse, kontinuitet og stabilitet, der er afgørende for personlig udfoldelse, udvikling og sundhed. 

13:30 Farlige børn 

Vi kender alle til Kundby-sagen, hvor et barn truede med at sprænge to skoler i luften. Hvad skaber disse børn og hvordan kan vi forebygge, at børn kommer så langt ud? Kasper Fisker, radikaliseringsekspert og tidl. ledende kriminolog i PET, fortæller om baggrunde for radikalisering af unge. SSP konsulent Charlie Larsen, der har erfaring fra sikrede institutioner, hvor de farlige børn i dag bliver anbragt, og som selv har en baggrund som en udsat ung, giver et indblik i hverdagen og skæbnerne bag overskrifterne. 

14:10 ”De brændte børn 2017” 

Tredje sæson af tv-dokumentar serien ”De Brændte Børn” løber over skærmen i efteråret på TV2. I serien søger voksne brændte børn efter svar på, hvorfor det gik som det gik under deres opvækst, for at komme videre med livet. Hvem svigtede og hvordan kunne det have været anderledes? Lisbeth Zornig Andersen fortæller. 

Du møder en af deltagerne – Jimmy Gørtz - der fortæller om rejsen fra ”Fra rod i Rødovre til leder i Røde Kors”. 

14:40 Pause 

15:00 Angstbehandling til børn og unge - en udfordring i Danmark 

Et stigende antal børn og unge – anslået hver tiende – kæmper med angst. Psykiatrifonden kalder tendensen alarmerende. Angst lammer og begrænser. Professor MSO Barbara Hoff Esbjørn fra Institut for psykologi ved Københavns Universitet fortæller om angstens fremtoning og erfaringer med metoder til at håndtere eller bekæmpe angst, herunder metakognitiv terapi. 

Tea Palsgaard udviklede en lammende angst i folkeskolen – men lærte at håndtere den. Hun fortæller hvordan. 

15:35 Børn med særlige kompetencer 

En svær opvækst giver ar – men også særlige kompetencer. Professor Hanne Warming, RUC, præsenterer ny forskning, der gør os klogere på at spotte ressourcerne i børn med en anderledes opvækst. Hun fortæller om metoder til og erfaringer med at realisere de særlige ressoucer i praksis, herunder at gøre det på en måde, så man samtidig tager hånd om den sårbarhed, der også kan være i de særlige ressourcer.

Lisbeth Zornig Andersen undersøger som livsekspert i samtale med Hanne Warming, hvilke særlige kompetencer hun selv udviklede og hvordan hun brugte dem. 

16:15 Afrunding på dagen 

Nye tanker og erkendelser med refleksions bidrag fra deltagerne - Lisbeth Zornig Andersen & Mikael Lindholm. 

16:30 Forfriskninger & netværk 

Nyd forfriskninger, musik og vend dine tanker med deltagerne og oplægsholderne, før du tager hjem.   


OM NYBORG STRAND 

Konferencecenter Nyborg Strand er et populært konferencecenter med gode faciliteter. Det ligger straks uden for Nyborg på Fyn og er let at komme til. 

Med tog: Nyborg Banegård ligger ca. 5 minutters kørsel fra hotellet, og der er togforbindelse til både Jylland og Sjælland hver halve time næsten hele døgnet. Gående fra Nyborg Banegård kan med fordel bruge "Naturstien" som er skiltet fra Banegården med "Natursti til og fra hotellet. Christianslundsvej er skiltet med "Natursti til banegården" - gåafstand max. 10 min. ved rask gåtur. Stien er asfalteret og med belysning hele vejen. 

Med bil: På motorvejen fra vest (Jylland): Drej fra ved afkørsel 45 og kør til venstre langs Storebælt ad Østerøvej direkte til hotellet. På motorvejen fra øst (København/Sjælland): Drej fra ved afkørsel 45 og kør til højre langs Storebælt ad Østerøvej direkte til hotellet.   

OM VILKÅR 

Tilmelding til konferencen er bindende. En deltager kan dog give sin tilmelding videre til en anden person. Deltagergebyret dækker hele konferencearrangementet inklusive morgenbrød, formiddagskaffe, frokost, eftermiddagskaffe og kage mv. Tilmeldingen foregår via Safeticket. Ved tilmelding oplyses navn, titel, arbejdsplads og email, samt kontaktoplysninger. Ved EAN betaling fremsendes EAN nummer pr. mail med oplysning om antal deltagere, navne og email adresser. Konferencegebyret er kr. 1.695,- ekskl. moms, 2.118,75,- inkl. moms. 

Konferencen henvender sig til fagprofessionelle, men der er reserveret et antal studenterpladser med 50 pct. rabat og et antal fripladser. Forespørgsel om dette – og øvrige spørgsmål – kan rettes til Mikael Lindholm: mrl@husetzornig.dk. Der tages forbehold for mulige ændringer i programmet. Huset Zornig kan således ikke garantere, at alle annoncerede foredragsholdere deltager, uanset om årsagen er sygdom, vejrforhold, strejker eller andet. Ved ændringer vil programmet dog til enhver tid tilpasses således, at indholdet er i overensstemmelse med sigtet. 

OM UDSTILLERE 

 Der vil være mulighed for et begrænset antal udstillere på konferencen. Formålet med udstillerne er at levere deltagerne relevant inspiration om løsninger, der virker. Skønnes udstillingen ikke at være relevant, forbeholder Huset Zornig sig retten til at takke nej til udstilleren. Forespørgsel om dette kan rettes til Mikael Lindholm: mrl@husetzornig.dk.